Det behövs en nationell strategi för idéburen vård och social omsorg

Famnas styrelse föreslår regeringen att utarbeta en nationell strategi för idéburen vård och social omsorg. Med avstamp i regeringsförklaringen 2006 har regeringen i direktiv till utredningar, kommittéer och råd efterfrågat en ökad roll för idéburna organisationer (föreningar, stiftelser och aktiebolag med begränsad vinstutdelning) inom välfärden. Motsvarande skrivningar fanns i samband med friskolereformen. Den debatt som nu rasar om privat vinstutdelning eller ej sker till stora delar mot bakgrund av att ett fåtal stora koncerner får en alltmer dominerande roll. Detta går emot vad som t.ex. står i direktiven till LOV-utredningen…”förslagen ska främja en mångfald av utförare, både i fråga om storlek och inriktning”.
Där står även…” privata, ideella, kooperativa och offentliga aktörer ska ha likvärdiga villkor – det är viktigt att systemet är konkurrensneutralt”… och vidare…”det är angeläget att systemet är organiserat på ett sätt som motverkar att några aktörer får en monopolliknande ställning på marknaden”.

Så har det nu inte blivit. Trots LOV-reformens fördelar och trots de förslag som presenterats om åtgärder för att stimulera idéburna organisationers företagande inom vård och social omsorg, saknas en samlad politik för tillväxt och utveckling på området. Till förslagen hör också EU-kommissionens initiativ kallat Social Business Initiativ.
I debatten om privat vinstutdelning eller ej från offentligfinansierad välfärdsproduktion, hävdar nu exempelvis PJ Anders Linder (SvD 9 september 2012) att företagsamhet är förbehållet vinstdrivande företag och att ”föreningar och kyrkor ” inte förmår fylla upp det bortfall som skulle uppstå om de privata bolagens vinstutdelning hotas. Mer intressant hade varit om han visat insikt om att olika typer av företag behöver olika incitament för att växa och må väl. Ett eventuellt vinstutdelningsförbud är på inga sätt något som i sig leder till utveckling av de idéburna organisationernas företagande. För den saken måste man bl.a. lösa frågorna om de rättsliga reglernas (och tillämpningen av dessa) gynnande av vinstdrivande (stora) företag, svårigheterna med att finna investerings- och utvecklingskapital och de bristande FoU-insatserna kring idéburna företag.

Liksom vinstdrivande företag är beroende av en företagarvänlig politik är de idéburna organisationernas företagande beroende av en sådan. ”Den som vill ha innovativa och växande företag bör se över allt som hindrar” står det i Dagens Industris ledare (12 september 2012). Det gäller även de idéburna, allmännyttiga företagen inom vård och omsorg.

Därför förslår vi att regeringen initierar arbete med en Nationell strategi.

2 Responses to “Det behövs en nationell strategi för idéburen vård och social omsorg”


 • This design is incredible! You certainly know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 • I blog often and I genuinely apreciate your information. Your article
  has really peaked my interest. I am going to bookmark yohr blog and keep checking for new information about once per week.

  I subscribed too your Feeed as well.

  my homepage losing weight successfully – Elvin -

Leave a Reply