Vad vill Miljöpartiet?

Miljöpartiet har i helgen samlat kommun- och landstingspolitiker i två dagar.
I valet blev man starkare lokalt och regionalt.
Därför är det extra intressant att se vad miljöpartiet vill inom vård och social omsorg.

 I hälso- och sjukvårdsprogrammet kan man läsa att det är viktigt att vården är demokratiskt styrd, och solidariskt finansierad.  Mp bejakar en mångfald av olika ägar- och driftsformer och vården skall kunna utföras av såväl landsting som privat, kooperativt och ideellt ägda företag. Vården skall vidare vara behovsstyrd och inte styras av marknaden och man vill, att vinster och överskott skall återinvesteras i verksamheterna. Vinstutdelning i aktiebolag inom vård och omsorg skall kunna begränsas, i avtal eller genom lagändring.  Vård och social omsorg är i grunden en handling av solidaritet, och inte en affärsidé. Valfrihet ger makt åt patienterna och att kunna välja sin vårdpersonal och styra mötet med vården är betydelsefullt, för behandlingsresultatet.

Med miljöpartiets nyvunna styrka i kommuner och landsting kan man förvänta sig att man tar initiativ, utifrån programskrivningarna. Mot bakgrund av det breda politiska stödet för Överenskommelsen på det sociala området för en utveckling av idéburen vård och social omsorg bör Miljöpartiet kunna påräkna stöd för huvuddragen i sitt program.

1 Response to “Vad vill Miljöpartiet?”


  • I blog frequently and I truly appreciate your information. The article has truly peaked my interest.
    I’m going to book mark your site and keep checking for new
    information about once per week. I opted in for your Feed
    too.

Leave a Reply